Praktijk voor Acupunctuur Arno Roelofs
 
 Brouwersgracht 270 A, 1013 HG Amsterdam, 0204273769 

Klachten

Hier een aantal veel voorkomende klachten in alfabetische volgorde, welke goed met acupunctuur te behandelen zijn. Bij iedere klacht staat kort beschreven hoe de Acupunctuur deze klachten behandelt. Dit zijn algemene omschrijvingen. Juist in de acupunctuur wordt iedere klacht individueel benaderd. Wanneer u meer wilt weten kunt u mij altijd bellen of mailen

Hieronder staan de volgende klachten op alfabetsiche volgorde beschreven:

 Allergie
 Darmklachten
 Depressie
 Eczeem, acne en psoriasis
 Gezichtsverlammingen
 Hoge lage bloeddruk
 Hoofdpijn
 Hyperventilatie
 Longklachten
 Maagklachten
 Menstruatieklachten
 Moeheid
 Nekklachten
 Onvruchtbaarheid
 Overgangsklachten
 Pfeiffer
 Psychische klachten
 Rugklachten:
 Schildklierklachten
 Slapeloosheid
 Spier- en gewrichtspijnen
 Stress
 Verkoudheid chronisch
 Voor- en bijholte ontsteking (sinusitus)
 Zweten

Allergie

Allergie van de huid en slijmvliezen kunnen de oorzaak zijn van astma, eczeem en hooikoorts. Het lichaam reageert met een overmatige afweerreactie op voeding of invloeden van buitenaf. De acupunctuur ziet dit als een gebrek aan afweerenergie van het lichaam. Door deze energie op te bouwen verdwijnt de klacht.

Darmklachten
Obstipatie, diarree, opgeblazen buik, winderigheid zijn allemaal symptomen van een gestoorde darmfunctie. Obstipatie is vaak het gevolg van energie stagnatie en diarree heeft met een te lage spijsverteringsenergie te maken. Beiden kunnen gepaard gaan met opgeblazenheid en verminderde eetlust. Acupunctuur zal de energie in beweging brengen, en tegelijkertijd opbouwen.

Depressie
Depressie heeft vaak met een energiestagnatie te maken. Klachten als lusteloosheid, moeheid, zich terugtrekken, slecht slapen, stijve spieren, geïrriteerdheid zijn allemaal begeleidende symptomen van depressie. Acupunctuur zet de energie weer in beweging en ‘haalt de druk weg’, waardoor de cliënt zich weer lichter en energieker zal voelen en de depressie zal verdwijnen.

Eczeem, acne en psoriasis
Deze huidklachten zijn door de combinatie van Acupunctuur en Chinese kruiden te verhelpen. Er kunnen vele oorzaken zijn van deze klachten. Roodheid van de huid wordt door de acupunctuur beschouwd als teveel Yang of hitte. Deze hitte wordt door de behandeling afgevoerd. Ook een tekort aan energie kan huidklachten geven, dan wordt de energie juist opgebouwd.

Gezichtsverlammingen
Verlamming van een gezichtshelft en aangezichtspijnen zijn goed met acupunctuur te behandelen. De energie in het gezicht wordt in beweging gebracht gestimuleerd door een paar lokale punten en punten bij de nek. Dankzij de flinter dunne naaldjes is deze behandeling van het gezicht niet pijnlijk.

Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk is meestal het gevolg van teveel lading in het lichaam, waardoor de druk in het lichaam stijgt. Stijve spieren (met name nek), hoofdpijn, gevoel van druk in het algemeen, geeuwen, geïrriteerdheid zijn allemaal symptomen van deze verhoogde druk. Acupunctuur laat deze druk afvloeien waardoor de bloeddruk daalt. Verlaagde bloeddruk kan ook behandeld worden, daarbij wordt de energie opgebouwd.

Hoofdpijn
Allerlei soorten hoofdpijn, zoals migraine, cluster hoofdpijn, maar ook aangezichtspijn zijn goed met acupunctuur te behandelen. De oorzaken van hoofdpijn kunnen zowel een energie tekort als een teveel aan stress zijn. Door de energie op te bouwen of het teveel aan energie ten gevolge van stress af te voeren vermindert en verdwijnt de hoofdpijn.

Hyperventilatie
Is het gevolg van stijgen van de energie in het lichaam. Vaak is het middenrif te gespannen. Met acupunctuur wordt de spanning van het middenrif weggehaald en de energie naar beneden gebracht. Hyperventilatie kan gepaard gaan met onrust, hoofdpijn, nekklachten en andere klachten boven in het lichaam.

Longklachten
Astma en kortademigheid gaan vaak gepaard met huidklachten. beide hebben met de Long energie te maken. Ook wanneer je snel verkouden bent is de Long energie laag. De Long energie wordt door de acupunctuur opgebouwd zodat de ademhaling verbeterd en de afweer versterkt wordt.

Maagklachten
Maagpijn, misselijkheid, druk op de maag, maagzuur, hik, boeren, ruikende adem, verminderde eetlust zijn allemaal behandelbaar met Acupunctuur. De oorzaak kan zijn een lage energie van de maag, of juist een verhoogde. Ook kan er teveel spanning op het middenrif zitten. Door deze oorzaken aan te pakken met Acupunctuur zal de klacht verdwijnen. 
 
Menstruatieklachten
Onregelmatige cyclus, premenstruele klachten zoals pijn, stemmingen, moeheid, maar ook een te snelle cyclus of teveel bloedverlies zijn allemaal te behandelen, omdat Acupunctuur de cyclus weer harmoniseert. Vaak is het goed om Acupunctuur te combineren met Chinese kruiden.

Moeheid
 Is vaak een gevolg van een tekort aan energie en kan gepaard gaan met veel andere klachten zoals depressie, slecht slapen, huidklachten, angsten. Acupunctuur heeft een heel sterke werking op deze klachten ten gevolge van een lage energie.

Nekklachten
Klachten van nek en schouder hebben te maken met een energie die te hoog in het lichaam zit. Dit kan gepaard gaan met allerlei andere symptomen, als hoge bloeddruk, hyperventilatie, hoofdpijn. Ik behandel de nek en schouders lokaal, maar zal ook de energie met de acupunctuur naar beneden laten stromen, zodat de spanning uit het boven lichaam verdwijnt. Ik combineer hierbij acupunctuur met massage en eventueel lichte oefentherapie en ontspanningsoefeningen.

Onvruchtbaarheid

In de afgelopen jaren heb ik veel vrouwen behandeld vanwege zogenaamde onvruchtbaarheid. Er kunnen verschillende dingen een rol spelen. Het kan zijn dat de cyclus van de ovulatie en de menstruatie niet goed gereguleerd is. Ook kan de energie te laag zijn. Er kan stagnatie van energie of wat de acupunctuur “kou in de buik” zijn. Deze zijn allemaal te verhelpen met acupunctuur.
 Ook voor de man geldt wanneer zijn spermacellen niet optimaal functioneren, dit met acupunctuur verbeterd kan worden.

Overgangsklachten
Opvliegers, spier- en gewrichtsklachten (fibromyalgie), moeheid en gespannenheid, stemmingswisselingen depressie en slapeloosheid kunnen allemaal gepaard gaan met de overgangsperiode. Deze hormonale verandering kan door de acupunctuur beter gereguleerd worden, waardoor minder klachten.

Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer heeft vaak een lange nasleep van moeheid en verlaagde weerstandsklachten. Met acupunctuur is de energie weer snel op te bouwen, iets wat zonder acupunctuur aanzienlijk langer duurt. Dit geldt ook voor veel andere virale aandoeningen.

Psychische klachten
Ook dit soort klachten zijn het gevolg van een verstoring in de energie balans. Verschillende oorzaken zijn mogelijk. Er kan zowel sprake zijn van een energie tekort als een stagnatie van energie. Dit soort klachten behandel ik altijd in combinatie met de Jungiaans Analytische therapie. De combinatie tussen acupunctuur en de Analytische therapie is een uitstekende manier om problemen op psychisch vlak op te lossen

Rugklachten:
Pijn in rug, uistralende pijn in het been, ischias, zijn met acupunctuur te behandelen. Vaak gaat rugpijn gepaard met een verlaagde energie. De verkramping die daardoor ontstaat knelt de zenuwen af waardoor uistralende pijn in de ledematen.

Schildklierklachten
De schildklier kan te snel of te langzaam werken. Mijn ervaring is dat beiden elkaar kunnen afwisselen. Dosering van medicijnen is daardoor vaak een probleem. Schildklier geeft zowel lichamelijk maar ook psychische klachten. Problemen met het gewicht, onrust, slecht slapen, hartkloppingen, lusteloosheid zijn allemaal symptomen die zich voor kunnen doen. Acupunctuur kan een hulp zijn bij het reguleren van de schildklier.

Slapeloosheid
Heeft met een te hoge Yang energie te maken. Yang is de energie van ons bewustzijn. Overdag zijn we Yang in tegenstelling tot ’s nachts, wanneer we rusten, dan zijn we Yin. Het probleem bij slapeloosheid is dat de Yin te laag is, waardoor we ook ’s nachts een te Yange energie hebben. Slecht slapen, onrustig dromen, hartkloppingen, nachtzweet zijn hier het gevolg van. Ik combineer de Acupunctuur met ontspanningsoefeningen.
  
Spier- en gewrichtspijnen
Hierbij behandel ik zowel de algemene lichaamsenergie als de lokale plekken. Mijn ervaring is dat ook dit soort klachten niet op zichzelf staan. Meestal ligt er een tekort of een stagnatie van energie onder, die verantwoordelijk is voor stijve spieren en waardoor men gevoeliger is voor blessures. De acupunctuur combineer ik met massage en eventuele lichte oefentherapie. De nadruk ligt op de doorstroming van de spieren.  
 
Stress
Stress is een overmatige lading in het lichaam die niet afgevoerd kan worden. Stress is een belangrijke ziekmakende factor en het is belangrijk dat we dit teveel aan ‘negatieve’ energie af laten vloeien. Acupunctuur is een uitstekend middel om het lichaam te ontspannen. Meestal meteen na de behandeling is het effect al merkbaar. Ik combineer de Acupunctuur met ontspanningsoefeningen. 
 
Voor- en bijholte ontsteking
Chronische sinusitus is een veel voorkomende klacht waar westers weinig aan te doen is.
De acupunctuur ziet deze klacht als een verkoudheid die blijft zitten. Door de energie te bewegen en de weerstand op te bouwen wordt men vaak alsnog verkouden maar verdwijnt de ontsteking. Ook allergische reacties verdwijnen hierdoor vaak. Kruiden zijn vaak een extra ondersteuning.

Zwangerschap
Zwangerschap is geen klacht hoewel er vrouwen zijn die er anders over denken. Zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en overgeven zijn zeer geschikt om met acupunctuur te behandelen, maar ook de klachten die later optreden. Vocht vasthouden, hoge of juist lage bloeddruk, rugklachten, bekkeninstabiliteit, energie tekort kunnen allemaal behandeld worden. Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap maandelijks komen ondanks dat ze nog geen klachten hebben. Het is mijn ervaring dat voor de bevalling en voor het herstel na de bevalling en de melkproduktie na de bevalling heel goed is om maandelijks te behandelen.
 Omdat een zwangerschap en een bevalling veel energie eist is het ook zeker aan te raden om na de bevalling, wanneer je weer een beetje tot rust gekomen bent de energie op te bouwen met acupunctuur. Het herstel gaat aanzienlijk sneller.

Zweten
Zowel veel zweten overdag als nachtzweet zijn met acupunctuur te behandelen. Meerdere oorzaken zijn aan te wijzen. Er kan te weinig energie zijn maar er kan ook juist een teveel zijn. De acupunctuur kan beide oorzaken behandelen eventueel in combinatie met kruiden. 

volgende

 
 
 
 
Opbellen
E-mail